Även om folk kanske har hört talas om Turingtestet så vet nog många inte mycket om personen som testet är döpt efter. Och de som gör det känner nog bara till honom från Benedict Cumberbatchs skildring i filmen från 2014. Men hur nära är filmens Alan Turing den riktiga mannen?
Snabbfakta om Alan Turing:
Namn | Alan Mathison Turing |
Född | 23 juni 1912 |
Död | 7 juni 1954 (41 år) |
Nationalitet | Brittisk |
Föräldrar | Julius Mathison Turing, Ethel Sara Stoney |
Alma mater | King’s College, Princeton University |
Känd för | The Turing Machine, The Turing Test |
Vem var Alan Turing?
Alan Turing var en brittisk matematiker, logiker och kryptoanalytiker vars geni visade sig vara avgörande för slutet av andra världskriget. Tillsammans med sina kollegor lyckades han knäcka tyskarnas Enigmachiffer, vilket gjorde det möjligt för Storbritannien att avkoda hemliga meddelanden skickade av Nazityskland och stoppa militära attacker innan de inträffade.
Han är även känd för utvecklingen av Turingmaskinen, en teoretisk modell som lade grunden för utvecklingen och konstruktionen av de första datorerna. Samt för det så kallade Turingtestet, ett test utformat för att undersöka artificiell intelligens, dvs om en dator kan tänka som en människa.
Alan Turing dog i 1954 när han bara var 41 år, i självmord genom cyanidförgiftning, två år efter att ha blivit åtalad för homosexualitet, som då var olagligt. Turing blev tvingad, som ett alternativ till fängelse, att genomgå kemisk kastrering som en “behandling” för hans “åkomma”. Drottning Elizabeth II beviljade en postum benådning i 2013. Idag kan Turing även ses på den brittiska 50-pundssedeln.
Benedict Cumberbatch som Alan Turing
I 2014 släpptes en film baserad på Alan Turings liv kallad The Imitation Game med Benedict Cumberbatch och Keira Knightley. Titeln härstammar från namnet på spelet Alan gav för att svara på frågan “Kan maskiner tänka?” i hans inflytelserika uppsats Computing Machinery and Intelligence från 1950.
Filmen fokuserar på Turings arbete vid Bletchley Park under andra världskriget, och visar hur den instängda och svårmodiga matematikern sakta öppnar upp, lär känna, och vågar lita på sina kollegor som tillsammans knäcker Enigma-koden.
Filmen var en stor succé. Den fick hela åtta Oscarsnomineringar och vinst för Bästa manus efter förlaga. Filmen utgår från biografin Alan Turing: The Enigma av Andrew Hodges, men avviker ganska starkt från bokens fakta.

Fakta och fiktion – hur verklighetsbaserad är filmen om code breaker Alan Turing?
- Filmen skildrar Turing med stereotyperna förknippade med autism, dvs hans svårigheter med att arbeta med andra, hans tendens att ta saker bokstavligt och hans sociala tafatthet. Enligt de som kände honom så var Turing egentligen väldigt sällskaplig, hade goda relationer med kollegor och vänner, och ansågs ha bra humor.
- I filmen döper Turing den Enigma-brytande maskinen “Christopher” efter hans tonårsvän/crush med samma namn. Filmen hävdar också att Turing ensam designade maskinen. I verkligheten hette maskinen “Victory”, och var resultatet av en gruppinsats av flera matematiker, baserad på en polsk maskin byggd några år tidigare.
- Filmen skildrar befälhavare Alastair Denniston som filmens antagonist – en stel sjöofficer som avskyr Alans likgiltighet för den militära hierarkin, och som även försöker avskeda honom från projektet. I verkligheten var det Denniston själv som rekryterade Turing, och starkt uppskattade hans arbete.
- John Cairncross, spionen som försåg Sovjetunionen med kritisk information från Bletchley Park, är i filmen en av Turings kollegor, vilken senare hotar att avslöja Turings homosexualitet. Den riktiga Cairncross träffade dock aldrig Turing då de jobbade på helt olika avdelningar. Det samma gäller för Stewart Menzies.
- I filmen blir Joan Clarke rekryterad efter att ha löst en korsordstävling skapad av Turing, medan Clarke i verkligheten var rekryterad på ett traditionellt sätt av sin tidigare akademiska handledare Gordon Welchman. Welchman spelade också en väsentlig roll i skapandet av den Enigma-brytande maskinen, men i filmen blev hans bidrag istället skildrat såsom Hugh Alexanders.
- I filmen friar Turing till Clarke för att hjälpa henne fly från sina dominerande föräldrar och för att få henne att stanna i projektet. I verkligheten friade Turing för att de helt enkelt gillade varandra. De delade samma intressen och spenderade mycket av sin fritid tillsammans. Men på grund av hans homosexualitet kunde han i slutändan inte se en framtid tillsammans med en fru, och därför avbröt han förlovningen.
- I filmen, efter att ha fått reda på Christophers död, förnekar Alan att han var hans vän, i ett försök att dölja hans romantiska känslor. I verkligheten var Alan öppet förkrossad över Christophers död, och utvecklade en stark relation med hans familj vilken fortsatte i flera år.