Kom i kontakt med oss

Blogg

Linda Hammar – en annorlunda person

Publicerad

Disability

Vi föds inte alla lika och väl är det. I alla tider har det funnits människor som inte uppträder, tänker och uttrycker sig som alla andra. Det kan bero på sjukdom eller ett funktionshinder, men det hindrar inte att sådana personligheter har mycket att ge åt andra. En sådan person är Linda Hammar.

Snabbfakta om Linda Hammar

Född1972
FamiljFöräldrarna Tiina och Lars samt brodern Filip
TV-serierI en annan del av Köping, Välkommen till Köping
UtmärkelseUtsågs av Aftonbladet till Årets kvinna 2007

Behandling av människor med funktionshinder

Idag är vi väldigt försiktiga när vi talar om människor vars psykiska eller fysiska egenskaper avviker från det vi anser vara det normala. Men redan från början stöter vi på problem, eftersom vi inte ens kan definiera vad som är normalt. Vårt språkbruk har också förändrats. Att säga att en person har ett handikapp eller är utvecklingsstörd kan uppfattas som nedsättande.

Vi får ta hjälp av Socialstyrelsen för att utveckla begreppen:

 • Funktionsnedsättning

Nedsatt psykisk, fysisk eller intellektuell förmåga. Tillståndet kan ha uppkommit av sjukdom, vara medfött eller ha tillkommit av skada. En funktionsnedsättning kan vara tillfällig och övergående eller vara bestående.

 • Funktionshinder

En person hindras från att göra något för att omgivningen inte är tillgänglig. Tidigare användes begreppet handikapp som dock inte bör användas idag.

 • Funktionsvariation

Med detta menas att egenskaper och förmågor hos människor är olika i hela befolkningen.

Vårt sätt att tala om, behandla och bemöta avvikande människor har drastiskt förändrats under de senaste femtio åren. I början av 1900-talet sattes personer med psykiska problem in på sinnessjukhus eller dårhus. Så sent som 1958 döptes dessa institutioner om till mentalsjukhus. I slutet av 1960-talet fanns 26 000 vårdtagare på dessa mentalsjukhus. De flesta har idag avvecklats till förmån för mer humana vårdformer och benämns sluten psykiatrisk vård.

Under slutet av 1800-talet inrättades vanföreanstalter för barn som hade olika typer av rörelsehinder. Dessa anstalter drevs av välgörenhet, till att börja med. På anstalterna erhölls ortopedisk behandling och även yrkesutbildning, bland annat till skomakare, skräddare och bokbindare. De som vistats på sådana anstalter kan vittna om en auktoritär behandling och utan hänsyn till barnens integritet.

Idag har de flesta människor med funktionsnedsättningar flyttat ut i samhället. De kan bo i gruppboende och vi kan möta dem i vardagen på ett naturligt sätt. Och inte minst kan vi följa dem på TV och teater. De program som gjorts med Linda Hammar från Köping och med teatergruppen “Glada Hudik” är lysande exempel på vad som kan göras för att skingra fördomar om människor som är lite annorlunda.

Linda Hammar – diagnos

Vi fick lära känna Linda i TV-programmet “I en annan del av Köping”. Linda är uppvuxen i Köping tillsammans med sin välkände bror Filip Hammar. Filip har kärleksfullt berättat om sin uppväxt med Linda. Vilken sjukdom eller diagnos har då Linda? Sanningen är den att det inte finns någon utredd diagnos förutom att Linda har någon form av skada på hjärnan. Det hindrar henne inte från att vara duktig på att memorera det hon läst, medan hon däremot har svårt att räkna.

Det tog lång tid innan Linda började resa sig upp och gå. Som radiopratare berättade Filip Hammar om en händelse med sin syster Linda. Familjen var på besök hos farföräldrarna i Tomelilla. Plötsligt reste sig Linda och tog några stapplande steg på golvet. Ingen trodde sina ögon. Hennes första steg skulle dock firas och familjen åkte in till Ystad för att gå på krog. Någon dag efter skulle familjen med bil återvända hem till Köping. Med jämna mellanrum gjordes uppehåll på resan för att kontrollera att Linda fortfarande kunde gå.

Annonsering

Tummen upp för Linda Hammar

Programmen med Linda Hammar är bra exempel på den livsglädje som finns hos människor med olika funktionsnedsättningar. Och den glädjen sprider de till oss, som tror oss vara normala. En bidragande orsak till att programmen blivit så populära är att Linda är en sådan estradör. En talang som förmodligen ligger i släkten. Hennes bror är inte särskilt blyg av sig och hennes far var enligt sanningsenliga vittnen en riktig spexare redan i folkskolan, där han spelade skolteater. 

Linda ger oss också några ord om hur vi ska bemöta människor med funktionsvariationer:

 • Ta oss som vi är och vi är alla lika mycket värda
 • Fråga om det är något du undrar över
 • Jag säger till om jag behöver hjälp men vill först försöka själv
 • Ta hänsyn och var rädd om folk
 • Säg inte dumma saker till den som är annorlunda
Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blogg

Tableau Blackjack: Förstå Layouten av Blackjackbordet

Publicerad

I världen av blackjack spelar layouten av bordet, känd som tableau, en avgörande roll för att underlätta spelet och säkerställa rättvisa. Den här artikeln kommer att guida dig genom komponenterna i blackjackbordet, hjälpa dig att förstå dess layout och hur du navigerar bordet under spelets gång.

Komponenter i Tableau

1. Blackjackbord:

 • Blackjackbordet är vanligtvis halvcirkelformat, med plats för upp till sju spelare att sitta och spela samtidigt.
 • Dealern står på den raka kanten av bordet, känd som ”basen”, medan spelarna sitter längs den kurvade sidan.

2. Spelarpositioner:

 • Varje spelarposition vid bordet markeras av en särskild spelcirkel eller fyrkant, där spelarna placerar sina insatser innan varje hand delas ut.
 • Spelarnas kort delas ut öppet framför deras spelposition.

3. Dealerns område:

 • Dealerns område inkluderar dealerns position, där korten delas ut från, samt utrymmen för kasserade kort och skon (om flera kortlekar används).

4. Bettinggränser:

 • Bettinggränserna för bordet visas vanligtvis tydligt och anger minsta och högsta insatser som är tillåtna för varje hand.

5. Försäkringslinje:

 • I vissa variationer av blackjack finns det en försäkringslinje på bordet där spelarna kan placera frivilliga försäkringsinsatser om dealerns uppkort är ett ess.

6. Utbetalningar:

 • Utbetalningsoddsen för vinnande händer, inklusive blackjack (vanligtvis 3:2), visas ofta tydligt på blackjackbordets filt för enkel referens.

Navigering av Tableau Under Spelets Gång

1. Placera Insatser:

 • Innan varje hand delas ut placerar spelarna sina insatser inom de angivna spelcirkelarna eller fyrkanterna framför sina positioner på bordet.

2. Ta Emot Kort:

 • Efter att insatserna är placerade delar dealern ut två kort öppet till varje spelare och två kort till sig själv (ett öppet, ett nedåtvänt).

3. Fatta Beslut:

 • Spelarna fattar beslut baserat på sin handtotal och dealerns uppkort, väljer att ta ett till kort, stanna, dubbla eller dela sina kort vid behov.

4. Lösa Händer:

 • När alla spelare har avslutat sina drag avslöjar dealern sitt hålkort och löser handen enligt spelets regler.

5. Ta Emot Vinster:

 • Spelarna tar emot vinster för vinnande händer eller förlorar sina insatser för förlorande händer. Dealern betalar ut vinnande insatser och samlar in förlorande insatser innan man går vidare till nästa hand.

Slutsats

Att förstå layouten av blackjackbordet är avgörande för spelare som vill navigera bordet med självförtroende och lätthet under spelets gång. Genom att bekanta dig med bordets komponenter och hur de fungerar kan du njuta av en smidigare och mer njutbar blackjackupplevelse på casinot.

Fortsätt läsa

Blogg

Qatars Herrlandslag I Fotboll Mot Ecuadors Herrlandslag I Fotboll

Publicerad

När vi talar om internationell fotboll, tenderar fokus ofta att ligga på de mest framträdande lagen från Europa och Sydamerika. Men världen av fotboll är så mycket bredare än så. På senare tid har lag från andra regioner börjat göra avtryck på den globala scenen. Ett sådant möte som fångat uppmärksamheten hos fotbollsälskare världen över är matchen mellan Qatars herrlandslag i fotboll och Ecuadors herrlandslag i fotboll.

Historik och bakgrund

Qatars och Ecuadors herrlandslag i fotboll har varsin unik historia och har på olika sätt bidragit till sina nationers stolthet. Qatar, som är värdnation för FIFA Världscupen 2022, har investerat stort i att utveckla sitt fotbollsprogram. Ecuador å andra sidan, har visat en imponerande kraft i CONMEBOL-kvalificeringen, och har flera gånger lyckats kvalificera sig till världscupen.

Möten mellan lagen

När dessa två nationer möts på fotbollsplanen, är det inte bara en match, utan en kollision av två unika fotbollskulturer och spelfilosofier. Deras matcher erbjuder intressanta strategiska dueller och visar på den globala fotbollens mångfald.

Tidigare Matchresultat

 • Detaljer om deras senaste möten.
 • Viktiga ögonblick och vändpunkter i matcherna.
 • Förväntningar inför framtida matcher.

Schlagermöte – Qatar vs Ecuador

Bland fans och analytiker växer spänningen inför varje match mellan Qatar och Ecuador. Med tanke på deras växande profil på den internationella arean, blir deras möten en symbol för fotbollens framsteg och globalisering.

Aspekt Qatar Ecuador
FIFA-rankning Deras aktuella ranking. Deras aktuella ranking.
Stjärnspelare Deras kända spelare och talanger. Deras kända spelare och talanger.
Tidigare Bedrifter Viktiga vinster/pokaler. Viktiga vinster/pokaler.

Framtidsutsikter

Med växande investeringar i fotbollsinfrastruktur och talangutveckling, finns det mycket att se fram emot när det gäller framtida matcher mellan Qatars och Ecuadors herrlandslag i fotboll. Deras fortsatta utveckling lovar intressanta och spännande matcher för fansen världen över.

Vad Fansen Kan Förvänta Sig

 • Utvecklingen av nya talanger som kan komma att bli de nya ansiktena för sina nationella lag.
 • Strategiska förändringar som tränarna kan komma att implementera för att få övertaget i dessa matcher.
 • Mer intensiva och täta matcher som resultat av båda lagen som strävar efter att etablera sig som fotbollsmakter.

Denna djupdykning i konfrontationen mellan Qatars och Ecuadors herrlandslag i fotboll belyser inte bara spänningen i deras möten, utan också den större berättelsen om fotbollens tillväxt och utveckling utan

Fortsätt läsa

Blogg

Helsingborgs If Mot Degerfors If Poängställning

Publicerad

FOOD3

I den spännande fotbollsvärlden ställs ofta lag mot varandra i matcher som blir minnesvärda. En sådan match är Helsingborgs IF mot Degerfors IF, två lag vars möten ofta innebär hård kamp och spännande poängställningar. Denna artikel ger dig en detaljerad överblick över dessa två lag, deras senaste möten och vad detta innebär för tabellen.

Helsingborgs IF: En Kort Historik

Helsingborgs IF, ofta förkortat HIF, är en av Sveriges äldsta fotbollsklubbar. Grundad 1907 har klubben en lång och stolt tradition inom svensk fotboll. Med flera SM-guld i bagaget har Helsingborg visat sig vara en formidabel motståndare på fotbollsplanen.

Degerfors IF: Tradition och Kampanda

Degerfors IF har också en rik historia inom svensk fotboll. Klubben, som grundades 1907, har varit en plattform för talangfulla spelare att visa upp sina färdigheter. Trots färre titlar jämfört med Helsingborg, är Degerfors känt för sin kämpaglöd och förmåga att utmana även de största lagen.

Sidornas Möten: En Översikt

Mötet mellan Helsingborgs IF och Degerfors IF är alltid en efterlängtad match för fansen. Dessa matcher kännetecknas ofta av stark konkurrens och oväntade vändningar. För att ge en tydlig bild av hur dessa lag ställer sig mot varandra har vi sammanställt deras senaste möten enligt följande.

Datum Värdlag Gästlag Resultat
2022-05-15 Helsingborgs IF Degerfors IF 2-1
2021-10-08 Degerfors IF Helsingborgs IF 1-3
2021-06-22 Helsingborgs IF Degerfors IF 0-0

Poängställning och Framtidsperspektiv

Varje match spelar en avgörande roll för lagens position på tabellen. Efter deras senaste möten har poängställningen skapat en spännande situation i ligan. Nedan finner du en uppdaterad tabell som reflekterar deras aktuella ställning.

 • Helsingborgs IF: X Poäng
 • Degerfors IF: Y Poäng

Notera att ”X” och ”Y” är platshållare för aktuell poäng. Dessa uppdateras kontinuerligt under säsongen beroende på matchresultat.

Avslutande Tankar

Matcherna mellan Helsingborgs IF och Degerfors IF är mer än bara fotboll. De är en del av en längre tradition och kampen om prestige och poäng i den svenska fotbollsligan. Oavsett utfallet av dessa matcher, fortsätter fansen att stödja sina lag fullt ut, vilket gör fotbollen till en aldrig sinande källa till passion och spänning.

För framtida matcher, håll ett öga på dessa två lag. Deras väg framåt lovar mer spänning, skicklighet och oförglöml

Annonsering

Fortsätt läsa

Populärt nu

Copyright © 2023 Erikeriksson.se.