5.1 C
Stockholm
onsdag, februari 8, 2023
HomeBloggErfarenheter av att beställa bredband via fiber

Erfarenheter av att beställa bredband via fiber

Datum:

Hitta trygga bettingsidor utan svensk licens

Vad är skillnaden mellan spelbolag med svensk licens och...

Om fyra av Sveriges alla Patrik Persson

I Sverige bor 93 517 personer som heter Persson....

Chateauneuf du Pape, anrikt vindistrikt i södra Rhônedalen

Chateauneuf du Pape, är ett vindistrikt i den södra...

Johan de Jong Skierus – fångade OS-medaljör

Johan de Jong Skierus är den kulinariskt kunnige juristen...

Vad i hela friden är jag glum fågel?

Har du också undrat vad frasen jag glum betyder?...

Bredband fiber fungerar genom att optiska fiber, som är tillverkade av väldigt tunna glas- eller plastfiber, är inkapslade i metallager. Dessa kan vara så tunna som ett hårstrå. Genom dessa skickas information med hjälp av optiska impulser och ljus. Vanligast just nu är att man använder infrarött ljus. När informationen når mottagaren översätts den återigen till information.

Bredband via fiber

Det som gör att fiber bredband har en sådan hög kapacitet, med snabba uppladdningshastigheter och nedladdningshastigheter beror på att stora mängder data kan bli skickade genom fibertrådarna. När information blir skickat via mobildatanätverken kan dessa enkelt bli överbelastade, något som inte sker med fiber. Därför kan du som användare smidigt spela spel online, ha onlinemöten och ladda ner och upp stora filer som filmer och fotografier på nolltid.

Fibertekniken är dessutom väldigt stabil. Eftersom den är nedgrävd och använder optiska fiber blir den inte påverkad av vädret som tunga molntäcken eller åska. Exempelvis mobilt bredband kan få dålig täckning eller sluta att fungera vid väderstörningar. Det spelar heller ingen roll hur många som är uppkopplade mot fibernätverket då det inte blir överbelastat på samma sätt som mobila nätverk. Däremot kan din Wi-Fi-router ha vissa begränsningar i hur många uppkopplade enheter den klarar av, läs mer om förstärkare för wifit.

För- och nackdelar med bredband fiber

För- och nackdelar med bredband fiber

Om du funderar på att köpa fiber-bredband kanske du undrar om det finns några fördelar och nackdelar? Det finns det såklart, men det är överhängande fördelar med att ansluta sig till fibernätet.

Nackdelar:

De största nackdelarna är att fiber inte är flexibelt och dyrt att ansluta sig till. Fiber är kopplat till din fastighet vilket gör att du inte kan ta det med dig om du flyttar, och inte heller om du åker på semester eller på en jobbresa. Att bli ansluten till fibernätet kan dessutom kosta mycket om fastigheten inte är ansluten till fibernätet utan både grävningsarbeten och anslutning måste bli utfört. En sådan fiberinstallation brukar kosta omkring 20 000 kronor till 25 000 kronor. I vissa fall har kunder får ett billigare pris då många fastighetsägare gått ihop och bestämt att de ska ansluta sig samtidigt. De har då kunnat pruta lite på priset.

Fördelar:

Fiber är som sagt en mycket snabb bredbandsuppkoppling och den är dessutom väldigt stabil. Oavsett om du är en privatperson eller driver ett företag kan fiber uppfylla alla dina behov när det gäller hastighet och stabilitet. Detta brukar därför väga upp de initialt dyra anslutningskostnaderna.

Vid resa

Om du ska ut och resa och vill ta med dig en internetuppkoppling kan ett mobilt bredband vara ett bra komplement. De fungerar ofta väl på de flesta ställen, även om hastigheterna är något lägre än för fiber. Det finns mobilt bredband kontaktkort som passar för dig som bara vill fylla det med surfmängd för en kortare period.

Se mer: