5.1 C
Stockholm
onsdag, februari 8, 2023
HomeBloggSåhär tecknar du ett elavtal

Såhär tecknar du ett elavtal

Datum:

Hitta trygga bettingsidor utan svensk licens

Vad är skillnaden mellan spelbolag med svensk licens och...

Om fyra av Sveriges alla Patrik Persson

I Sverige bor 93 517 personer som heter Persson....

Chateauneuf du Pape, anrikt vindistrikt i södra Rhônedalen

Chateauneuf du Pape, är ett vindistrikt i den södra...

Johan de Jong Skierus – fångade OS-medaljör

Johan de Jong Skierus är den kulinariskt kunnige juristen...

Vad i hela friden är jag glum fågel?

Har du också undrat vad frasen jag glum betyder?...

Ska du byta bostad och behöver teckna elavtal? Är det dags att flytta hemifrån? I båda dessa fall måste du teckna ett elavtal. Vi går igenom hur du går till väga i den här artikeln. Vi ger även en del tips och råd på hur du tecknar ett så bra elavtal som möjligt.

Teckna elnätsavtal

Det första avtalet som du måste ingå är med elnätsägaren. Som nyinflyttad måste du teckna ett elnätsavtal med den aktör som äger elnätet där du bor. Det här är inte samma sak som ett elavtal. Elavtalet är där du förhandlar om var elen kommer från och vad den kostar. Elnätsavtalet gör det möjligt för dig att överhuvudtaget få el till dina uttag.

Ett elnätsavtal kan du ofta teckna direkt på webben hos elnätsägaren. Ofta heter det exempelvis “flyttanmälan” eller liknande.

När du tecknat ett elnätsavtal får du ett anläggnings-ID som du behöver för att kunna teckna ett vanligt elavtal. I vissa fall har en förening redan tecknat ett elnätsavtal för hela fastigheten.

Om du glömmer att teckna elnätsavtal

Skulle du glömma att teckna ett sådant avtal, avstå från att göra det eller undgå att betala dessa räkningar kan elen omedelbart stängas av till din fastighet. Om det skulle vara så att personen som står på elnätsavtalet avlider eller flyttar från fastigheten måste du skyndsamt kontakta din nätägare.

Priset på elavtal

Priset

Det enda sättet du kan sänka kostnaderna för detta avtal är att ändra din huvudsäkring till en mindre. Huvudsäkringen måste dock alltid vara dimensionerad efter din elförbrukning, så med andra ord måste du då också kunna minska din förbrukning ganska radikalt. Därför går det oftast inte att sänka priset på detta avtal.

Teckna elavtal

Det är när du tecknar ett elavtal som du kan få billig el. Eftersom det är med en elleverantör som du tecknar avtalet kan du förhandla med denne, men också lätt jämföra mellan olika bolag och välja fritt. Det kan du inte göra när det gäller en elnätsägare. Även här finns några fallgropar som du kan falla i. Exempel på dessa är att:

  • inte välja ett elbolag och därmed få ett anvisat elavtal
  • ej hitta det billigaste avtalet för just dig
  • inte vara kritisk och själv jämföra elavtal
  • bli lurad av dålig marknadsföring och dåliga elförsäljare

Det finns två tre avtal som du kan teckna: rörligt elpris, fast elpris och mixpris. De två förstnämnda är vanligast och mest populära.

Rörligt elpris

Ett rörligt elpris har historiskt sett varit billigare för konsumenten i långa loppet. Dock är det svårt att veta om det kommer att fortsätta att vara det. Tecknar du ett rörligt elprisavtal ska du se till så att du har kort, eller ingen, bindningstid samt en kort uppsägningstid. Dessa ska vara på bara en, eller ett par månader. Detta eftersom du vid en prisökning snabbt kan byta elbolag till ett billigare, eller välja ett fast pris.

En bra kostnadsbesparing som du kan göra med rörligt elpris är om du väljer ett avtal med timpris. Om ditt pris beräknas per timme, och elpriset per timme, kan du justera din elanvändning till de timmar då priset är som lägst. Exempelvis kan du diska och tvätta på natten då priset oftast är som lägst. För att detta ska fungera gäller det dock att du tycker om att vara aktiv i din prisjämförelse.

Fast elpris

Ett fast elpris passar dig som vill veta på förhand hur mycket din el kommer att kosta framöver. Oftast är fastpris något dyrare, men du undviker pristoppar som kan uppstå vid rörligt elpris. Har du en ansträngd ekonomi, eller vill ha strikt koll på ditt elpris, är detta ett bra val.

Ett fastprisavtal ska sträcka sig från 1 – 3 år i framtiden. På så vis kan du se till att få ett elpris du är nöjd med under en längre tidsperiod.

Undvik anvisat elavtal – gör ett aktivt val

Om du inte aktivt gör ett val av elbolag kommer du att få ett anvisat elavtal. Du blir helt enkelt tilldelad ett elbolag och du har ingen kontroll över priset. Det här är det minst bra alternativet. Du bör definitivt ta dig tid att jämföra elpriserna med hjälp av internet och aktivt göra ett val, särskilt om du har en stor elförbrukning, kanske använder du dig av en elbil – eller andra eldrivna fordon som elscootrar och elsparkcyklar? Då finns det verkligen fog att jämföra!